Hoe werkt laserontharing nou precies?
Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen, salons die claimen dat ze je voor 100% kunnen ontharen. Dit is simpelweg niet mogelijk. Er is geen laser op de markt die alle haren kan verwijderen. Onze Triple Wave-laser verwijderd tussen de 75% en 95% van het haar (afhankelijk van jouw haar en huidtype en de huidgevoeligheid). Ieder mens is uniek en het resultaat is dan ook persoonsgebonden. Het aantal behandelingen hangt af van jouw haar en huidskleur en de zone die we ontharen. Gemiddeld zijn we tussen de 8 en 10 behandelingen nodig. Dit aantal varieert per persoon. Lees hieronder waarom.
Scheren voor het laseren
Om te kunnen laseren moeten de haartjes geschoren zijn. Het is dus belangrijk dat je vooraf zelf alles scheert. Zit er namelijk haar op het te behandelen gebied, dan verbrand de laser deze haartjes en dat is pijnlijk. Ook is het ineffectief omdat de energie van de laser in het haarzakje moet zijn en niet in het haartje zelf.
Het beste is om ongeveer 24 uur van te voren te scheren. De kans op scheerirritatie is dat het kleinst, en de haartjes zijn kort genoeg voor het laseren.
Epileer, hars of wax je? Stop hier dan mee 3 weken voor dat je begint met laseren. Tijdens het lasertraject mag je alleen scheren.
Heb je vragen over het scheren voor de behandeling, stel ze gerust. Wij hebben in de studio wegwerpmesjes liggen, mocht je het lastig vinden om bijvoorbeeld zelf je kin of bovenlip te scheren dan kunnen wij dit voor je doen voor de behandeling aan. Voor alle andere zones geldt wel dat je het zelf moet scheren. Ongeschoren zones kunnen wij niet behandelen.
Pigment
De laser verhit pigment in de haartjes. Om die reden kunnen witte, grijze en erg blonde haren niet behandeld worden. Rood haar is lastig, maar wel het proberen waard! Laseren kan ook op een zongebruinde huid, echter hoe lichter de huid en hoe donkerder het haar, hoe effectiever de behandeling. Als je bij ons het lasertraject in gaat, raden wij het af om in die tijd onder de zonnebank te gaan. We kunnen de effectiviteit van de behandeling dan niet garanderen. Ook is er kans op pigmentvlekjes als je kort voor of na het laseren in de zon gaat.
Haargroei
Onder invloed van hormonen, stress, medicijngebruik of zwangerschap kunnen slapende haarzakjes geactiveerd worden, of kunnen dons haartjes veranderen in donkere haartjes. Er zullen dus nagenoeg altijd wat nieuwe haartjes terug komen. Wil je volledig haarvrij blijven? Dan adviseren wij om eens per half jaar terug te komen voor een onderhoudsbehandeling.
Jouw haren groeien in fases. Ieder haartje die uit een haarzakje groeit, kent drie fases, van groei tot uitvallen:
Anageen (het haart groeit actief)
Catageen (het haar is in de overgangsfase)
Telogeen (het haar is in rust en valt uit)
Gemiddeld duurt deze cyclus 6-8 weken.
Timing van de behandeling
De laser kan alleen het haarzakje vernietigen van het haartje welke zich in de groeifase bevind. Het haartje zit dan namelijk vast aan het haarworteltje en maakt volledig contact met het haarzakje. Zo kan er via het haartje voldoende warmte worden afgegeven aan het haarzakje waardoor deze uitgeschakeld kan worden. Ongeveer 15% van onze haren bevinden zich tegelijkertijd in de benodigde groeifase. Dit betekend dat we niet ieder haartje kunnen vernietigen tijdens één behandeling. Wel zie je na iedere behandeling een afname van het haar. Ook gaat het haar door de hitte van de laser veel langzamer groeien. Je zult je dus lang niet zo vaak hoeven te scheren als voorheen.
Herhalen van de behandeling
Om alle haartjes te kunnen verwijderen is het noodzakelijk om iedere 4-6 weken een vervolgbehandeling te ondergaan. Hierdoor is gemiddeld na 8-10 behandelingen ieder haarzakje vernietigd. Sommige klanten zullen na 4 keer behandelen al haarvrij zijn, maar in sommige gevallen kan het ook 10 behandelingen of meer in beslag nemen. Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je kan verwachten! Geen valse beloftes dus.
Doet het pijn?
Ontharen met de Triple Wave laser is nagenoeg pijnloos, afhankelijk van welke zone je laat laseren. Onze laserkop koelt tot -12 graden Celsius, hierdoor voel je alleen een lichte prikkel. Soms kan je ook warmte voelen. De warmte bouwt zich op in de huid tijdens de behandeling. Als de behandeling té warm wordt dan wordt de laser lager ingesteld of we gaan de huid tijdens het laseren koelen met koude lucht.
Ieder mens is uniek, en iedereen heeft een andere pijngrens. Ook zijn er momenten dat we beter in ons vel zitten en meer kunnen verdragen. Sommige zones zijn gevoeliger dan andere. Het laseren van de bovenlip zal gevoeliger zijn dan het laseren van de benen. Pijn is altijd per persoon verschillend en zal door iedereen anders ervaren worden. Ben je tijdens je maandelijkse periode gevoeliger? Dan is het soms verstandiger om de behandeling een weekje uit te stellen.
